מגדל צדק

Posted Posted by Khaled El Sala on 05/10/2015

סקירה היסטורית-גיאוגרפית.

כיי8 קילומטר, בפאתי מזרחה של פתח-תקוה, למרגלות ההרים, שוכן הכפר מגדל צדק המתנשא על פני הסביבה הסלעית והטרושה. המצודה שבמרומי הגבעה שנשארה לפליטה מהכפר והנראית ממרחקים בגאונה ובהריסותיה, רומזת על אתר היסטורי קדום ובעל ערך איסטרטגי חשוב בימי שלום ומכל שכן בימי מלחמה.

רצועת הדרך המשתרעת ממגדל במזרח ועד ראש העין (או מבצר אנטיפטרס) במערב שימשה בשכבר הימים פתח-הכניסה לארץ יהודה וליוצאים ממנה ומכאן גם השם שלה "שער יהודה". רצועה צרה זו, באורך של כיי2 קילומטרים בסך הכל, אדמת מישור היא, היתה המקום היחיד והנוח למעבר מצפון הארץ לדרומה ולהיפך, באשר מזרחה לרצועה מתנשאים הרי יהודה ואילן ממערבה לת, רעד לים התיכון, שטח רציף של ביצות טובעניות (עקב זרמי הירקון) שקשה היה לעבור אותן בתנאי הימים הללו.

ל "שער״ זה היתה חשיבות מיוחדת, באשר נמצא על הדרך הקדומה והחשובה שהובילה מארם נהרים, סוריה ובבל דרומה למצרים. דרך זו ידועה בשם "דרך הים" וברומית "וויא מריס". דרכה היו עוברים שיירות סוחרים וחיילות-מלחמה מהצפון למצרים ומכאן חזרה לדמשק מחד וכן ממצרים בדרך הים לחיפה, בירות וקושטא, מאידך. ליד שער זה התבצרו והגנו כל אותם החיילות אשר רצו לעצור את האוייב שהגיע מצפון - היוונים, הרומאים, הצלבנים ועוד - ומגמתו דרומה, למצרים. כן נעצר כאן האוייב אשר נע צפונה ממצרים - מלכי מצרים הקדומים, האנגלים העוד. בימי מלחמת העולם הראשונה, למשל, נעצרו האנגלים במגדל צרק ואילו בכפר קאסם, מעבר לנחל רבה המפריד בין שני הכפרים הללו, לצד צפון, עמדו התורכים והגרמנים ורק בחודש ספטמבר 1918 פקד גנרל אלנבי לחצות את הנחל ולפרוץ את החזית צפונה. ומעניין, כי במלחמת השחרור חזר אותר מצב מלחמתי. לאחר ההפוגה הראשונה הגיע צ.ה.ל. עד מגדל צדק

Return to Majdal Yaba